TV via fibernätet

Programkort till det analoga utbudet
Nej, det behövs är inget programkort eller annan utrustning (box) för att ha tillgång till det analoga utbudet (basutbudet). Analoga utbudet använder sig av det befintliga antennsystemet (koaxialsystemet)

Vart vänder jag mig om jag har TV relaterade problem?
Sappa kundservice telefon 0774-444 744. Öppet alla dagar kl. 8-22.

Vilken är TV leverantör:
Det är Sappa som levererar TV i nätet.

Vilka TV kanaler får jag?
Alla får 20 st analoga kanaler för 120:-/månad (basutbudet som alla får):
SVT1, SVT2, TV3, TV4, kanal 5, SVT Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV6, Sjuan, TV8, Kanal9, TV10, TV11, TV12, Discovery Channel, MTV, Dalavision, Hedemora NärTV, Sappa Kanalen.

Hur får jag tillgång till digital TV?
För detta krävs en digitalbox och ett grundpaket som heter Sappa Alltid. Då har du tillgång till Sappas, C Mores och Viasats olika paket.För mer info se www.sappa.se

Vad är HDTV?
High Definition TV betyder högupplösnings TV. Sändningarna i HDTV är mycket skarpare än vanliga TV-sändningar.

Kan jag titta på inspelat material i min dator?
Nej, du kan bara titta på det material du spelat in via digitalboxen med hjälp av digitalboxen.

Kablar och antennuttag
Detta är ett komplext område och detta är bara en kort beskrivning. Vi rekommenderar en sökning på Internet för att hitta mer information.

Hur långa antennkablar (mellan uttagen eller till TV:n) kan jag ha och vad skall jag tänka på när det gäller antennuttag? Både kabel och antennuttag påverkar kvaliteten på den bild vi ser.

Alltid när man har med signaler att göra är det bra att ha så kort kabel som möjligt. En vanlig antennkabel (s.k. koaxkabel) har en dämpning på ca 3 dB per meter. dB står för decibel och är ett mått på hur mycket en signal försvagas på vägen. 3 dB motsvarar en halvering av signalens styrka, slutledningen av detta blir att ju kortare kabel desto mer kvar av signalen. I ett vanligt hus är det bra att hålla ner den totala kabellängden under 20 m för att få en bibehållen god signal.

Även antennuttagen har en påverkan då dessa har olika dämpning. Det första uttaget (som i projektet sätt som nytt eller byter ut ett befintligt) har en dämpning på 14 dB för att få signalen till en lämplig nivå för antennätet. Övriga uttag i huset bör ha 1 dB i dämpning.

Vi rekommenderar att undvika s.k. splitters som ofta dämpar signalen för mycket eller ställer till andra problem.